ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Dödsorsak Ogaden. Om flyg och politik med Carl Gustaf von Rosen i Afrika

En sökare som blev luftens riddare

Atlantis Heli von Rosen, svärdotter till flygarlegenden Carl Gustaf von Rosen, har skrivit en fascinerande bok om ett stycke nutidshistoria och om hur stor skillnad en individ kan åstadkomma på den politiska arenan, skriver Dick Harrison.

Dick Harrison
Uppdaterad
Publicerad

På försättsbladet till Heli von Rosens bok ser vi ett fotografi från Rockelstad slott år 1920. Pojken Carl Gustaf von Rosen har iklätt sig riddarrustning och håller med bestämd min ett svärd i handen. Pagefrisyren och det närmast John Bauerska allvaret över pojkens uppenbarelse kan inte undgå att fängsla en betraktare.

Under läsningen om von Rosens lika besynnerliga som fantastiska karriär återkommer riddarbilden ofta i tanken. Carl Gustaf von Rosen var, på gott och på ont, något av det närmaste man kan komma en medeltida riddare i modern tid. Han satt inte till häst utan i ett flygplan, men han skydde inga faror och risker för att genomföra sina uppdrag, oavsett om det rörde sig om ambulansflyg i 1930-talets Etiopien eller insatser i krigens Kongo och Biafra på 1960-talet. von Rosen satte ideligen livet på spel och stupade på ett av sina självvalda slagfält när den somaliska armén anföll Gode i den etiopiska Ogadenprovinsen den 13 juli 1977, medan han höll på att evakuera hjälparbetare.

Laddar…