USA tveksamt till flygförbud

Ett internationellt övervakat flygförbud i libyskt luftrum – det är en av få tänkbara, men omtvistade åtgärder som skulle kunna stoppa överste Gaddafi. Beslutsfattarna i USA, som sannolikt vore tvunget att i så fall ta ledningen, tvekar än så länge.

Uppdaterad
Publicerad
REUTERS/AP ARKIV
Foto: REUTERS/AP ARKIV
Annons

Både president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton har ansträngt sig för att låta trovärdiga när de sagt att alla handlingsalternativ övervägs. Men försvarsminister Bob Gates var den verklige budbäraren när han i förra veckan sa att en flygförbudszon är svår att genomföra och att det vore vanskligt med amerikansk närvaro i ännu ett muslimskt land.

Libyska oppositionsledare begärde redan för flera dagar sedan en flygförbudszon för omöjliggöra flygattacker från Gaddafi-styrkor. I helgen tilltog kraven från främst republikanska senatorer om att USA måste ställa sig på oppositionens sida och därmed förkorta de blodiga striderna. Men den nye stabschefen William Daley sa för sin del att ”folk svänger sig med fraser som en flygförbudszon och pratar om det som om det bara vore ett videospel”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons