ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Volvo stoppar klimatkompensation

Tre bilföretag på den svenska marknaden kompenserar nya bilar för deras koldioxidutsläpp. Men nu kan SvD Näringsliv avslöja att Volvo snart avbryter all klimatkompensation av nya bilar. Klimatkompensation är ett snårigt begrepp och effekterna osäkra.

Erik Norberg
Publicerad
Annons

Trädplanteringar i Afrika och vattenpumpar i Indien är exempel på några av de projekt som ska få svenska bilägare att med gott samvete kunna köra bränsletörstiga bilar. Att kompensera för koldioxidutsläpp är inte bara populärt i resebranschen - flera biltillverkare klimatkompenserar idag för sålda bilar. Men igår bekräftade Volvo som ett av dessa företag för SvD Näringsliv att de avstår från klimatkompensering för att bättre prioritera de ekonomiska resurserna. Stefan Gössling som är miljöforskare vid Lunds Universitet är kritisk mot bilbranschens åtgärder över lag och menar att det är utsläppsnivåerna man istället bör fokusera på.

–De gör inte det som de borde göra - bli mer energieffektiva. Vi hittar på en massa lösningar som möjliggör att fortsätta på samma sätt som tidigare. Vad skulle hända om alla kompenserade alla utsläpp? - då fungerar inte systemet, säger han.

Laddar…