Så kan fler kvinnor lockas att starta eget

Trygghet Färre än en av tre företagare är kvinnor. Svenskt Näringsliv anser att ett socialförsäkringssystem anpassat till företagare kan få fler kvinnor att starta eget. För företagaren Lilian Holm det var först med privata försäkringar som hon kunde sova gott om natten.

Emmylou Tuvhag
Publicerad
Annons

Vid toppmötet Northern future forum i Stockholm nyligen var en av huvudfrågorna hur regeringar kan locka fram fler kvinnliga entreprenörer. Regeringscheferna från Norge och Danmark sa innan de lämnade Sverige att de vill göra det möjligt för egenföretagare att vara föräldralediga. Sverige har kommit längre än så, även företagare har rätt till föräldrapeng men att få ut graviditetspeng är svårare. Två nya rapporter pekar på att ett förändrat socialförsäkringssystem även i Sverige kan få fler kvinnor att välja företagarspåret.

Lilian Holm driver redovisningsbyrån Account on us sedan nära tio år tillbaka. I april planerar hon att öka personalstyrkan från två till tre anställda. Tanken att gå tillbaka till att bli anställd har aldrig slagit henne, men som en av Tillväxtverkets ambassadörer för kvinnligt företagande möter hon andra kvinnor som står i valet och kvalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons