AP-fonder får stark kritik från svenska organisationer

Statliga AP-fondernas innehav i kontroversiella bolag får hård kritik från miljö- och människorättsorganisationer. En rad företrädare uppmanar Pensionsgruppen att åtgärda vad de kallar för systemfel. Men AP-fondernas Etikråd ser ingen anledning att ändra på nuvarande riktlinjer.

Emmylou Tuvhag
Publicerad
Annons

SvD Näringsliv skrev i går om att statliga AP-fonderna har innehav i flera kontroversiella bolag. Bland innehaven finns gruvbolaget Barrick Gold som har fått kritik för att ha dumpat giftigt gruvavfall i floder, franska oljebolaget Total som gör geologiska undersökningar utanför ockuperade Västsaharas kust och Jacobs Engineering som uteslutits från flera svenska fondbolag på grund av dess involvering i kärnvapen.

En rad organisationer vill nu att Pensionsgruppen, bestående av regeringspartierna och Socialdemokraterna, i det fortsatta arbetet med att utveckla pensionssystemet ska prioritera verkligt hållbara investeringar. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, kallar AP-fondernas nuvarande innehav i kontroversiella bolag för ”groteska”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons