De tre nycklarna till en bestående viktnedgång

Nyårslöftena är i full gång på gymmet just nu. Många av dessa önskar gå ner i vikt, men det är ett mål som ofta är väldigt svårt att uppnå. SvD:s träningskrönikör Jacob Gudiol tar upp tre nycklar till en viktnedgång som verkligen fungerar och består.

Jacob Gudiol
Publicerad
Annons

Det nya året har börjat och med varje nytt år är det väldigt många människor som har lovat sig själva att detta år ska de leva mer hälsosamt. På träningsanläggningarna är det svårt att få en tid på gruppträningen och går du in på gymmet kan du få köa till utrustningen. På hemsidor relaterat till träning och kost ser man ofta ett uppsving på 20-30 procent i antalet dagliga besökare jämfört med månaderna dessförinnan och tidningar och magasin kryllar det av reportage om hur du ska träna och äta på bästa sätt. Kort och gott så är det ett väldigt fokus på hälsa just nu.

En annan sak som det läggs stort fokus på som är nära knutet till hälsa, om vi ser på det rent metabolt, är viktnedgång. Viktnedgång är onekligen väldigt svår att uppnå i praktiken. Det finns många som påstår motsatsen men de ljuger och ingen sitter på någon hemlighet. Alla metoder som har testats, förutom fetmaoperationer, har dåliga resultat på befolkningsnivå sett över en tvåårsperiod eller längre (1, 2). Jag skriver på befolkningsnivå för det givetvis finns massor av exempel på människor som har gått ner många kilo och sedan lyckats hålla vikten. Men procentuellt är det få personer av alla som försöker som lyckas men de som lyckas visar ju ändå att det är fullt möjligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons