Vladimir Ritjkov, 68 år, med sitt barnbarn i byn Medvedevo, fem personer bor där året om. Han är från Totma, den tredje klockmästaren i familjen. ”Floden var en knutpunkt. Klart att jag känner nostalgi. Vardagen fungerade. Det fanns kvalitetsprodukter i affärerna”.
Vladimir Ritjkov, 68 år, med sitt barnbarn i byn Medvedevo, fem personer bor där året om. Han är från Totma, den tredje klockmästaren i familjen. ”Floden var en knutpunkt. Klart att jag känner nostalgi. Vardagen fungerade. Det fanns kvalitetsprodukter i affärerna”. Foto: Denis Sinyakov

Den ryska landsbygden minns Sovjets storhetstid

Människor på den avlägsna ryska landsbygden lever vid gasledningarna som transporterar rysk gas till Europa. De minns en storhetstid då byarna blomstrade tack vare flodrutterna. SvD följde en expedition som sammanflätar Rysslands historia med samtida utmaningar.

Publicerad

FLODEN SUCHONA Något otäckt kommer upp till vattenytan. Kaptenen Sergej Filenko hinner svänga strax innan stenblocket snuddar vid träbåten. För ett kort ögonblick såg det ut som ett sjöodjur.

De första ryska bosättarna färdades här på 1100-talet. Floden var en av de viktigaste handelsförbindelserna med centrala delar av landet, norra Europa och USA.