Google slutar skanna innehållet i mejl

Google styr innehållet i annonserna på sin sajt för att passa användarna. Men en metod som varit ifrågasatt är att bolaget skannar Gmail-användarnas mejl. Nu upphör detta, meddelar internetjätten. Arkivbild.
Google styr innehållet i annonserna på sin sajt för att passa användarna. Men en metod som varit ifrågasatt är att bolaget skannar Gmail-användarnas mejl. Nu upphör detta, meddelar internetjätten. Arkivbild. Foto: Kim Jin-a/ AP/ TT

Nätjätten Google sätter stopp för sin ifrågasatta metod att skanna innehållet i Gmail-användarnas mejl för att kunna anpassa annonsinnehållet till individen. En svensk internetexpert säger till TT att hon välkomnar Googles drag.

TT
Publicerad
Annons

– Om det är så att de vill slå ett slag för den personliga integriteten på nätet så är det en bra sak och ett steg i rätt riktning. Det är tillräckligt mycket information om oss som är på drift ändå. De stora aktörerna bör gå i bräschen för integritetshöjande åtgärder, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, som verkar för en positiv utveckling av nätet och ansvarar för toppdomänen.se.

Från Google kommer beskedet att Gmail-användare fortfarande kommer att se personligt anpassade annonser, men de kommer att baseras på andra uppgifter, exempelvis på en persons surfvanor och sökningar på nätet. Förändringen innebär att den kostnadsfria mejltjänsten Gmail kommer att fungera på samma sätt som företagstjänsten G Suite Gmail, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons