Nordeas hemliga ansökan – ville hemligstämpla allt

Nordea ville hemligstämpla allt. Men SvD Näringsliv har fått ut delar av ansökan om flytt av huvudkontor som banken nu har lämnat in till Finansinspektionen. I ansökan skyller banken på det svenska regelverket – reglerna har hindrat bankens utveckling.

Publicerad
I ansökan skyller banken på det svenska regelverket som  man anser har hindrat bankens utveckling. Till höger  Björn Wahlroos, Nordeas styrelseeordförande, och Casper von Koskull, Nordeas vd, 

I ansökan skyller banken på det svenska regelverket som man anser har hindrat bankens utveckling. Till höger Björn Wahlroos, Nordeas styrelseeordförande, och Casper von Koskull, Nordeas vd, 

Foto: SvD och TT
Nordea ville hemligstämpla allt.

Nordea ville hemligstämpla allt.

Foto: Staffan Löwstedt
Björn Wahlroos och Casper von Koskull.

Björn Wahlroos och Casper von Koskull.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Nordea Bank Oyj. Det blir nya namnet när Nordea blir finskt i oktober i år. Men innan dess måste både svenska och finska Finansinspektionen (FI) godkänna flytten. Även Europeiska Centralbanken måste ge klartecken innan man kan släcka i Stockholm och ta kurs mot Helsingfors.

Det är ett omfattande material som Nordeas vd Casper von Koskull och chefsjurist Maria Snöbohm skickat in till FI. ”Ansökan om tillstånd att verkställa fusionsplan” kom till myndigheten den 22 mars. Totalt rör det sig om hundratals sidor uppdelat i nio olika bilagor. Utöver det har banken skickat in bolagsordningen i det nya bolaget, Nordea Bank Oyj, och de tre senaste årens årsredovisningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons