Nordkorea: Frigivning av fångar kan vara nära

Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild.
Den amerikanske medborgaren Kim Dong-Chul på väg från rätten i Pyongyang i Nordkorea där han dömdes till tio års fängelse för påstått spioneri. Arkivbild. Foto: Kim Kwang Hyon/AP/TT

De tre amerikanska fångarna i Nordkorea kan vara nära ett frigivande. Det skulle vara en signal om att diktatorn Kim Jong-Un är villig att kompromissa i de kommande förhandlingarna med USA, enligt en Nordkoreaexpert.

TT TT
Publicerad
Annons

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, sitter fängslade anklagade för spioneri och "fientliga handlingar". Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppger flera källor att fångarna skulle kunna komma att friges redan under lördagen. Andra källor uppger att det kan dröja ytterligare några dagar.

Men att frigivandet skulle vara en förutsättning för det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un tror inte Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons