Sarah Sjöström som femåring och med landslagets fysioterapeut Jozef Michlewicz under London-OS 2012. Det dröjde innan simningen blev nummer ett. ”Som liten testade hon dans, basket och ridning, men fastnade inte för något”, berättar mamma Jenny.
Sarah Sjöström som femåring och med landslagets fysioterapeut Jozef Michlewicz under London-OS 2012. Det dröjde innan simningen blev nummer ett. ”Som liten testade hon dans, basket och ridning, men fastnade inte för något”, berättar mamma Jenny. Foto: Privat och Jozef Michlewicz

Sarah skyllde på magont för att slippa simma

Första loppet började med ett magplask och som tioåring gjorde Sarah Sjöström allt för att slippa simningen. SvD har med hjälp av närstående till simdrottningen kartlagt vad som låg bakom vändningen och gjorde henne till världsstjärna samt dubbel bragdmedaljör.

Uppdaterad
Publicerad

Vid bassängkanten står en klunga barn och lyssnar på sin tränare. En i gruppen, Isabella, har den här dagen tagit med en nyinflyttad klasskompis vars huvud sticker upp lite högre än de andra. Vad de inte vet är att den som hon har lockad med, tioåriga Sarah, ska slå simvärlden med häpnad bara fyra år senare.

Men den första tiden i Torvalla simhall fantiserar Sarah inte om några framtida OS-guld eller världsrekord. Hon ser inte tjusningen med att simma utan dröjer sig kvar så länge som möjligt i bastun med Isabella före passen. Redan här kommer den första nyckeln i denna framgångssaga. Ledarna låter Sarah bada och leka de sista 20 minuterna på varje pass i stället för att vara med på de mer målinriktade övningarna.