Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Studie: Ett dyrare bröllop ökar risken för skilsmässa

Text: SvD Perfect Guide - 10 juli 2018
Annons

Många har en bild av hur det perfekta bröllopet ser ut. Men nu visar en ny studie att ju billigare bröllopet är desto troligare är det att äktenskapet håller.
Ekonomiprofessorerna Andrew Francis-Tan och Hugo M Mialon undersökte 3 000 gifta personer och fann en rad faktorer som påverkade skilsmässostatistiken.
Enligt studien fanns ett samband mellan hur mycket paren spenderade på både förlovningsringen och vigseln och hur länge äktenskapet höll. Att välja partner efter utseende påverkade också äktenskapet negativt.
Forskarna fann att ju mer pengar som lades på förlovningsringar desto större var risken för skilsmässa. Särskilt i fallen där ringen kostade mer än 2 000 dollar (cirka 17 500 kronor).

”Bland männen som undersöktes var risken för skilsmässa 1.3 gånger högre om man spenderade mellan 2 000 dollar och 4 000 dollar på en förlovningsring, jämfört med att spendera mellan 500–2 000 dollar”, lyder forskningsrapporten.

Samma sak gäller priset på själva vigseln. De som spenderade mindre än 1 000 dollar var mer troliga att hålla ihop. Bland kvinnorna som undersöktes fann man att de som spenderade mer än 20 000 på sitt bröllop hade en 1.6 gånger högre risk att skilja sig.

Professorerna fann även att de par som tyckte att den andres utseende var en avgörande faktor för giftermål hade kortare äktenskap.

Men allt som kostar är inte nödvändigtvis sämre för äktenskapet. Forskare fann att de som åkte på smekmånad hade en avsevärt mindre risk för att gå skilda vägar.

Foto: IBL

Annons