Min pappa var en trädgårdens mästareSå får mästarna trädgården att blomma

Ett av Lena Granefelts fotografier ur ”Mästarnas köksträdgårdar”.
Ett av Lena Granefelts fotografier ur ”Mästarnas köksträdgårdar”. Foto: Lena Granefelt

En personlig historia med trädgårdskoppling, en orgie i dahlior och en faktafylld bok om mästerligt odlande. Lars Ring läser tre böcker för den som vill inspireras – eller bara behöver en paus från att rensa ogräs.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Årets trädgårdsböcker har slagit ut på bokhandelshyllorna. Som så ofta är det en brokig samling alster: allt från rapporter om nybörjarnas första, lyckliga spadtag till beskrivningar av mer avancerad trädgårdskonst. Oavsett nivå och nyttoaspekt bör en bra trädgårdsbok fånga lusten och fascinationen runt odlandet. Särskilt nu, med allt mer påtagliga miljöförändringar, är det viktigt att få en fördjupad kontakt med jorden och allt som lever och myllrar under jordytan.

Gunnel Carlsson, känd för många genom tv-programmet ”Go’kväll”, har en gedigen trädgårdsbakgrund. Fadern drev en plantskola, liksom morfadern och en rad andra släktingar. Hennes ”Min pappa var en trädgårdens mästare” är något – för svenska trädgårdsförhållanden – så ovanligt som en essäistisk och mycket personlig historiebok. Hon berättar om en uppväxt bland plantor, holländska grossister och kunder. Hon skriver om rosor – pappans favorit – men också om hur svenskarnas syn på trädgård förändrades efter kriget. Gräsmattor och tujor kommer och går, medan lönsamheten sjunker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons