RecensionTv-serier

Becoming ElizabethGrooming och mörka undertoner i historiskt drama

Alicia von Rittberg i rollen som den unga Elizabeth.
Alicia von Rittberg i rollen som den unga Elizabeth. Foto: Starzplay

Ett klart sevärt triangeldrama med snörliv och heta akter på dunbolster bjuds det på i nya serien ”Becoming Elizabeth”. Historien om Henry VIII:s dotter fortsätter att fascinera.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Efter att ha betat av 1400-talets och det tidiga 1500-talets powerkvinnor i ”The white queen”, ”The white princess” och ”The Spanish princess” – det vill säga Henry VIII:s mormor, mamma och
första hustru – har Starz, som tidigare i år lanserades som egen streamingtjänst i Sverige, nu kommit fram till den brittiske monarkens mest framgångsrika arvinge. Men till skillnad från föregångarna är ”Becoming Elizabeth” inte baserad på en roman av Philippa Gregory. Serien är skriven av den 30-åriga dramatikern Anya Reiss, som i tv-världen hittills mest varit känd för att ha skrivit ett avsnitt om samtyckte till evighetssåpan ”Eastenders”.

Det börjar spektakulärt med en fackelprydd vagn som dras genom en skog av framrusande hästar. ”Är han död?” frågar Henrys sjätte hustru, Catherine Parr, och andas leende ut när hon får svaret: hon har överlevt Henry VIII! De av kungens barn som räknas som legitima – Mary, 30, Elizabeth 14, och Edward, 9, bor alla på varsitt håll. De väcks i gryningen och förs till borgen Towern. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons