”Peter”, som arbetar som skribent på Stockholms stadsbibliotek, blev stoppad att skriva en text eftersom ämnet är för känsligt. (Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.)
”Peter”, som arbetar som skribent på Stockholms stadsbibliotek, blev stoppad att skriva en text eftersom ämnet är för känsligt. (Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: Staffan Löwstedt

”Jag får veta att han förbjudits skriva”

Under hösten kontaktas Stina Oscarson av en anställd på Stockholms stadsbibliotek som vill skriva om en händelse som inträffade 2018. Men sedan kommer beskedet: texten får inte skrivas. Hur högt i tak är det egentligen på landets mest inflytelserika bibliotek? undrar hon.

Stina Oscarson
Publicerad

I början av september blir jag kontaktad av en man, jag väljer att kalla honom Peter, som arbetar som skribent på Stockholms stadsbiblioteks redaktion. Han berättar att han ska skriva en text om bibliotekets demokratiska uppdrag med utgångspunkt i det samtal som för drygt tre år sedan ägde rum på Hornstulls bibliotek. En händelse jag skrivit om tidigare, då den fått en rad konsekvenser – för mig personligen, men också för var gränsen går för vilka människor man bör tala med och inte.

Vid det aktuella tillfället var jag anlitad som moderator för ett samtal om demokrati och en företrädare för högerextrema Nordisk ungdom kom att medverka i panelen.