Krigsrapportering – det här betyder orden

Ukrainsk soldat avfyrar en Robot 57 under en övning. Pansarvärnsroboten är utvecklad av Saab och kan slå ut även de tyngsta ryska stridsvagnarna. Arkivbild.
Ukrainsk soldat avfyrar en Robot 57 under en övning. Pansarvärnsroboten är utvecklad av Saab och kan slå ut även de tyngsta ryska stridsvagnarna. Arkivbild. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Europa har hamnat i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget efter Rysslands anfall mot Ukraina. I rapporteringen från kriget förekommer begrepp som inte alltid är lätta att förstå. Här är några ord att ha koll på.

Olle Bengtsson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Artilleri: Samlingsnamn för tyngre eldvapen. Artilleri används för att skjuta indirekt eld, vilket betyder att man skjuter mot mål som inte går att se. Kanoner, raketer och granatkastare är exempel på artilleri.

Defensiva vapen: Debatten om huruvida Sverige ska bistå Ukraina med så kallade defensiva vapen har varit en het politisk fråga sedan Rysslands invasion. I svensk lagstiftning delas krigsmateriel upp i kategorierna krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel, men någon definition på vilka vapen som räknas som defensiva saknas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons