Erica Treijs:En olycka har släckt samtidens mest egensinniga konstnär

Erica Treijs
Lars Vilks vid sitt konstverk Nimis på Kullaberg på en bild från 1999.
Lars Vilks vid sitt konstverk Nimis på Kullaberg på en bild från 1999. Foto: Stefan Lindblom/TT

Lars Vilks upprörde en hel muslimsk värld och levde med personskydd efter att ha hotats till livet av en av världens farligaste terrororganisationer. Men hans liv avslutades oväntat i en olycka på en motorväg i Småland.

Publicerad
Annons

Tre svartvita rondellhunds-teckningar skapade 2007 en infekterad debatt om yttrandefrihet. Men de väckte även diskussioner om islamofobi och om konstens roll i samhället. Kanske kommer teckningarna i framtiden att ses som en del av den svenska konsthistorien, men Lars Vilks lyckades aldrig ta sig in i den finkulturella värmen. I stället sågs han som en enstöring och en i många sammanhang oönskad provokatör, som när han kom till bokmässan i Göteborg i skyddsväst och omringad av säkerhetsvakter. Han ville tala om sin nya bok, men fick mest frågor om annat. Det kom att bli hans officiella kamp. Teoretikern som ville tala om konstteori, måla föreställande tavlor och snickra på sitt allkonstverk i Kullaberg, men som snärjdes av sina egna rondellhundar.

Efter terrorattentatet i Köpenhamn, där en man sköts till döds och tre poliser skadades – och där Lars Vilks sannolikt var den verkliga måltavlan – möttes vi i Karlstad där han skulle hålla en föreläsning på temat yttrandefrihet. Säkerheten var rigorös, allt blev försenat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons