ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så mycket el förbrukar dina hushållsapparater

I vinter väntas priserna på el bli mycket dyrare och fler lär se över sin egen förbrukning.
I vinter väntas priserna på el bli mycket dyrare och fler lär se över sin egen förbrukning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad är egentligen en kilowattimme? Torktumlaren är en elsparares mardröm – medan handdukstorken inte drar så farligt mycket ändå.

Tea Oscarsson
Uppdaterad
Publicerad
1 / 4

Elen prissätts i kilowattimmar (kWh)– men vad får man egentligen ut av en kilowattimme?

En genomsnittsvilla förbrukar 20 000 kWh per år, enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån. Med fjärrvärme är genomsnittsförbrukningen 5 000 kWh per år. Uppvärmning blir ofta den största förbrukningsposten för husägare.

Men för den som vill minska förbrukningen kan det ändå vara bra att hålla koll på vilka hushållsapparater som drar mest. Hur mycket effekt de behöver mäts i watt (W). På glödlampor, tvättmaskiner och annat kan man avläsa watt-talet och räkna ut vad det blir i kilowattimmar.

För att ta reda på hur många kilowattimmar en glödlampa på 40 W drar kan man dela en kilowattimme (1 000 wattimmar) på 40 watt som lampan drar och då får man svaret 25. Det betyder att lampan lyser 25 timmar på en kilowattimmes förbrukning.

ApparatTid för att förbruka 1 kWh
1 m² golvvärme8 timmar
AC/Luftkonditionering1 timme
Adventsljusstake LED1428 timmar
Bastu (6000 W)10 minuter
Dammsugare1,4 timmar
Elvisp (500 W)2 timmar
Frys, klass A++32 timmar
Glödlampa 40 W25 timmar
Hårtork (2200 W)27 minuter
Induktionshäll (maxeffekt 7350 W)8 minuter
Infravärme (1800 W)30 minuter
Kaffebryggare (1500 W)50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare27 minuter
Kylskåp, klass A++75 timmar
Ladda Smartphone200 timmar
Ladda Laptop15 timmar
LED/LCD-tv (på)14 timmar
LED-lampa 1 W1000 timmar
Lågenergilampa 7 W 143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt)1 timme
Motorvärmare 1,5 timme
Plattång 18 timmar
Rakapparat184 timmar
Rosta bröd1 timme
Spelkonsoll 11 timmar
Strykjärn27 minuter
Symaskin 14 timmar
Torktumlare, klass Bfemtedels torkning
Tvättmaskin 40°1-2 tvättar
Ugn75 minuter
Källa: Mälarenergi AB:s uträkningar

En tvättmaskin utan modern energiklassning drar ungefär 2 000 watt. Om man delar 1 000 wattimmar (1 kWh) på på 2 000 watt får man fram 0,5. Det betyder att det tar en halvtimme att förbruka en kilowattimme.

Lite snurrigt kanske, men ett exempel på varför det är viktigt att kolla på watt-talet när man köper en tvättmaskin exempelvis. Ju lägre watt-tal desto längre tid tar det att förbruka en kWh.

2 / 4

Vad drar mest och minst?

Foto: Hasse Holmberg/TT

En LED-adventsljusstake behöver man inte skynda sig at stänga av om man inte är orolig för elfel och bränder. På en kilowattimme kan den lysa i 1 428 timmar, eller 60 dygn, enligt en uträkning från Mälarenergi.

En LED-lampa på 1 watt kan lysa 1 000 timmar på en kilowattimme.

Åt den andra extremen finns torktumlaren – som ofta drar mer än 2 000 W. Det är dock stor skillnad på olika modeller. Dessutom brukar det ta tid att torka, vilket betyder att man bara får en femtedels torkning på en kilowattimme.

Det går att jämföra med kyl och frys som som kan gå 1–3 dygn innan de förbrukat en kWh. Handdukstorken drar 20–50 W. Räknar man på 20 W tar det två dygn innan den förbrukat en kilowattimme.

3 / 4
En dammsugare kan man köra i 1,4 timmar innan man förbrukat 1 kWh. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad kan man göra?

Om man har en hushållsapparat som gått sönder och som behöver ersättas kan man ta sig en titt på watt-talet när man köper en ny. När det kommer till torktumlare är det stora skillnader mellan olika modeller – vissa drar mindre och har en inbyggd luftvärmepump som gör att värmen kan utnyttjas.

Ett annat vanligt tips är att sänka uppvärmningen någon grad för att spara in ganska många kilowattimmar. Energieffektivisering i form av luftvärmepump och bättre isolering är andra sätt som på ett märkbart sätt kan påverka elförbrukningen.

4 / 4

Varför får man rådet att köra på natten?

Elen kostar som mest under de tider flest vill använda den. Priset höjs automatiskt när efterfrågan blir högre, vilket ska förhindra att alla kunder ska använda el samtidigt. Det vanliga är att mest el används på morgonen (före jobbet) och middagstid (när alla lagar mat och stökar på hemma). Dessutom är fler arbetsplatser igång och förbrukar el på dagen – så natten brukar beskrivas som den tid då det är billigast att köra tvättmaskin och torktumlare till exempel.

Att anpassa tiderna spelar bara roll om man har ett timprisavtal. Rörliga avtal ger ett genomsnittspris på kWh för den aktuella månaden.

Har man ett timprisavtal kan man titta på elpriset och se vilka tider elen är som billigast.

Mer från Startsidan