ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Otippade krogar utsedda till Stockholms bästa

Isterband i Gamla stan och libanesiskt på Kungsholmen. När Tripadvisors recensenter väljer stans bästa krogar finns flera otippade ställen med.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Nora Lorek/TT

Frantzén

Sommaren står för dörren, så också turisterna. Och när det kommer till att få ut maximalt av upplevelsen väljer många att lita på sociala medier-företag som Tripadvisor. Kritik har riktats mot just exempelvis Tripadvisor för falska omdömen, men samtidigt kan goda betyg här ge ett rejält uppsving för vilken krögare som helst.

Att Sveriges enda trestjärniga restaurang – rankad som världens sjätte bästa krog av The World’s 50 Best Restaurants – ligger i Tripadvisors topp är ingen jätteskräll. Men när till och med lunchen kostar 4 200 kronor, exklusive dryck, hade vi nog räknat med några syrliga kommentarer om prisläget. Men icke. Av 173 omdömen hamnar samtliga på högsta betyget ”Utmärkt”, utom en enda recensent som dristat sig att ge det något svalare betyget ”Mycket bra”.

Klara Norra kyrkogata 26

Annons
Annons

2 / 5

Stockholms gästabud

Den här doldisrestaurangen på Österlånggatan i Gamla Stan hamnar sällan på några listor när stockholmarna själva väljer sina favoritkrogar. Men frågar man Tripadvisors användare är det här Stockholms näst bästa restaurang. Här lockar traditionell svensk husmanskost snarare än experimentell matlagning och molekylära metoder. På menyn tronar rätter som köttbullar med potatismos och isterband med persiljestuvad potatis.

Österlånggatan 11

Annons
Annons

3 / 5

Oummi

Foodisar från hela världen vallfärdar till Stockholm för att äta… libanesiskt. Åtminstone om man ska tro Tripadvisors recensenter som ger den här Gamla Stan-krogen stående ovationer och ett närmast orimligt snittbetyg på 5.0. ”Fantastiskt. Otroligt bra smakupplevelse. Fräscht och snyggt samt trevlig personal” skriver en recensent, ” Supergod mat och gott bemötande till rätt pris!” skriver en annan. Avsmakningsmeny för 349 kronor måste betraktas som plånboksvänligt.

Lilla Nygatan 11

Annons
Annons

4 / 5

Tapas 28

På Kungsholmens småsömniga Pontonjärgatan gömmer sig Tapas 28. Inga Michelin-stjärnor, inte ens ett omnämnande i White guide. Men med 543 oreserverade hyllningar på Tripadvisor. Här har man låtit inspirationen flöda fritt, på tapasmenyn hittar man minivarianter av allt från lammracks med pinjenötter och koreansk barbecuekyckling till gratinerad chèvre och sparris med balsamico. Onekligen ett lyckat drag, för bland omdömena hittar man utrop som ”Suveränt!”, ”Extremt mysigt!” och ”Kanonkväll!”.

Pontonjärgatan 28

Annons
Annons

5 / 5

Foto: HighFive Group

Tabbouli

Antingen råkar Tripadvisors flitigaste betygsättare älska libanesisk mat, eller så är Stockholm världens bästa stad för att njuta av det lilla landets gastronomi. Inte mindre än två libanesiska krogar tar plats på topp-fem listan av 2 820 bedömda restauranger i stan. Tabbouli har vuxit ut till en liten minikedja med restauranger på Djurgården, Kungsholmen och Regeringsgatan, men det är krogen Tavastgatan på Mariaberget som får middagsgästerna att stämma upp i unisona hyllningskörer.

Tavastgatan 22

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons