ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Leijnegard skäms lite på Grand Hôtel

Foto: Christine Olsson/TT

Micke Leijnegard fredagsmyser på kinakrogen, tittar till träbåten och skäms lite på Grand Hôtel.

Text: SvD Perfect Guide - 28 maj 2022

Strax efter fyra på fredagseftermiddagen hämtar jag barnen på skolan, en av Söders kommunala, och tar sikte på Ica vid Medborgarplatsen. Vi kryssar mellan sprutnarkomaner i storkposition och falsksjungande alkisar. Barnen är vana, födda här, och har fredagsmys för ögonen. Men först vill de ge pengar till tanten som sitter utanför affären. Jag kör näven i jeansen och, voilá, en glömd femtiolapp!
Åttaåringen vill ha jordgubbar, snobb, tolvåringen nöjer sig med Doritos, men det är till senare. Först ska vi inviga helgen på restaurang. De väljer Bamboo Garden, klassisk mark. Barnens mor, som har ett riktigt jobb, messar att hon kommer senare.

Vi beställer dricka så länge, stor mjölk, stor apelsinjuice och stor stark. Vi sitter på en av Stockholms första kinakrogar och jag tröttar barnen med historielektion, om 1972, då den öppnade, och traktens tonåringar flockades för att köpa starköl till den friterade bananen med glass. Ibland gick det. Då var Söder arbetarkvarter, ett kvarts sekel
före trendiga och fåniga SoFo. Barnens ögon blir allt tommare men så kommer mamma och räddar. Det blir friterat och sötsurt och fest. Sedan åker vi hem och tittar på Bäst i test.

Laddar…