Ericssons hemliga plan: Lägga ner all tillverkning i Sverige

Interna dokument som SvD Näringsliv tagit del av avslöjar att Ericsson planerar att stänga ner all tillverkning i Sverige. Tillverkningen i Borås och Kumla upphör. Därmed skulle en 140-årig industriepok gå i graven. Totalt berörs cirka 3 000 anställda av besparingsplanen.

Patricia Hedelius
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är chocksiffror som finns i dokumentet. SvD Näringsliv har tagit del av en konfidentiell besparingsplan för ett av Ericssons största affärsområden i Sverige, Nätverksprodukter. Enligt rapporten kan uppskattningsvis 3 000 anställda tvingas lämna inom Nätverksprodukter. Allt för att kostnadsmålen ska nås.

I rapporten framgår att Ericssons verksamhet inom Nätverksprodukter ska spara dubbelt så mycket som under förra året. Då skars nästan 1 500 tjänster bort från den svenska enheten, som gick under namnet Radio. Den nya planen är historisk. De innebär inte bara en fördubbling av fjolårets varsel inom Ericssons största affärsområde. De innebär också en nedläggning av den sista tillverkningen som Ericsson har i Sverige, på orterna Borås och Kumla. Därmed går en svensk industriepok i graven. Ericsson har haft tillverkning i Sverige sedan 1876. Även Ericssons ledning är medveten om betydelse av åtgärden. Man skriver i rapporten: ”Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons