Love & friendshipRen fröjd – den roligaste Austen-filmen som gjorts

Kate Beckinsale och Xavier Samuel.
Kate Beckinsale och Xavier Samuel. Foto: Ross McDonnell

Kate Beckinsale gör sitt livs roll i Whit Stillmans filmatisering av Jane Austens ”Lady Susan” – en slug och svart fars, en Austen helt utan klet.

Publicerad
Stephen Fry och Xavier Samuel.

Stephen Fry och Xavier Samuel.

Foto: Bernard Walsh
Annons

Ett varningens ord till Austentraditionalister: trots sina gods, gårdar och empireklänningar är ”Love and friendship” ingen typisk Austen-filmatisering. Källmaterialet är den tidiga, rätt obskyra brevromanen ”Lady Susan” som handlar om den listiga änkan Susan (Beckinsale) som försöker ordna makar och försörjning åt sig själv och sin dotter Fredrica. Äktenskapspusslande är visserligen typiskt Austen, men ”Lady Susan” är en ovanligt krass Austenberättelse. Därmed är det också en berättelse som gjord för just Whit Stillman, en regissör som under sin långa men lågproduktiva karriär dragits till just den här sortens berättelser om sociala koder, från de brådmogna gymnasisterna i ”Metropolitan” till de nyutexade tjugoplussarna i ”Last days of disco”. ”Love and friendship” är hans första kostymfilm, och också första gången han bearbetat någon annans text, men det är ändå en berättelse som i allt väsentligt passar in perfekt i hans katalog.

Historien börjar när lady Susan försökt slå klorna i den gifte lord Manwaring – ”a simply divine man” – och tvingas fly skandalen och slå sig ner hos sin brors familj. Hos brodern finns inte bara broderns skeptiska fru utan också den läckre släktingen Reginald DeCourcy och den rike men stenkorkade sir James Martin, där den sistnämnde passar in på lady Susans uppfattning om en lämplig make åt dottern och den förste erbjuder åtskilliga möjligheter för opassande flirtande. Susan försöker desperat förmå sin dotter att gifta sig med sir James, men hon vägrar, något som får Susan att beklaga sig hos sin amerikanska och precis lika intriganta väninna Alicia (Sevigny) som i sin tur dras med en giktplågad tråkmåns spelad av Stephen Fry. Resultatet är en ren fröjd: det är den roligaste Austenbearbetning som gjorts, och karriärens bästa roll för Kate Beckinsale.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons