USA:s värsta kris hittills

Den gängse bilden i USA är att recessionen är över. Men ingenstans blir motsatsen lika tydlig som i grafiken ovan. Arbetslösheten har ett djup och en utdragenhet som saknar motstycke i nutida amerikansk historia.

Daniel Kederstedt
Publicerad
Annons

Redan några månader innan kollapsen av Lehman Brothers föll domen från National Bureau of Economic Research (NBER): USA befinner sig i recession. Och även om den allmänna bilden är att svackan redan är över har myndigheten, som daterar landets konjunkturcyklar, vägrat att skriva under på ett sådant påstående. Skälet är den skyhöga arbetslösheten.

När Lehman Brothers föll för två år sedan, och numera klassiska bilder kablades ut på tidigare anställda som lämnade byggnaden med kartonger i nävarna, var det början på en flodvåg av massuppsägningar som tvingade arbetsmarknadsministern Elaine Chao att gång på gång ta fram suddgummit. Från att ha haft en arbetslöshet på 6,2 procent när Lehman Brothers brakade samman, vilket redan det var relativt högt, ökade siffrorna konstant till dess att de nådde ett max på 10,1 procent i oktober 2009. Även om situationen har förbättrats något med en arbetslöshet på 9,6 procent i augusti 2010 är den senaste tidens utveckling inte något att ta lätt på. Flera faktorer visar på detta:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons