Recension

IntetUngas offer blir uppror i grym saga

Heidi von Born
Publicerad
Annons

Man blir nyfiken på författaren Janne Teller. Hon är född i Köpenhamn 1964, har arbetat på en rad platser världen över, till exempel Dar es-Salaam, Maputo, New York och Paris. Hon debuterade 1999 med romanen ”Odens ö” och har fått danska statens konstfonds treåriga arbetsstipendium 2002. Romanen Intet har sålt i stor upplaga och Teller tilldelades danska kulturministeriets barnbokspris år 2001.
”Intet” är i första hand en ungdomsroman och boken har fått en särställning i den danska skolan. Teller har lyckats hitta en väg rätt in i de första tonårens utsatthet och vilsenhet med en enkel ramberättelse, som också, om man ser efter, har en del svåra knopar på repet. Hur ska man leva om ingenting betyder något? Hur övar man sig bäst i att göra ingenting?

Den som vet mest om den saken och som går in för att lära sig att med gott humör göra ingenting och kanske få några lärjungar i den konsten är Pierre Anthon, som en vacker dag helt sonika
lämnar klassrummet för att sitta i ett plommonträd och spotta kärnor på sina före detta klasskamrater. Envist sitter han i trädet när de kommer från skolan, envist försöker han lära dem att det inte lönar sig att göra något eftersom man ändå ska dö.
När stenar och andra skrämskott inte biter på nihilisten Anthon kommer ett ljushuvud på, att de ska visa utbrytaren att det finns saker som har betydelse. För att få ner Pierre Anthon ur trädet och tillbaka till skolbänken bygger de en hög av ”betydelser” i ett gammalt nedlagt sågverk. När var och en av de tio lagt sitt betydelsebevis på högen ska det nog gå att övertyga Pierre Anthon om att livet är värt att leva.
Det visar sig vara svårt att offra det som viktigast i ens liv, om det så gäller en neongul cykel, ett marsvin, en kobra i formalin, en liten död lillebror i vit kista. Liksom i William Goldings berömda ”Flugornas herre” vrids leken mot allt grymmare offer. Barnen hetsar varandra i ett system, där man inte tillåts att själv föreslå vad man vill
offra utan är tvingad att följa en annan klasskamrats förslag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons