Alejandro – en levande kubansk legend

Cigarren är en symbol både för feta kapitalister och skäggiga revolutionärer. Men framförallt för män med makt: ”Ju mäktigare, desto längre cigarrer vill de röka. För att göra sig viktiga”, säger Don Alejandro, Kubas mest kände Havanna-rökare sedan Fidel Castro slutat.

Håkan Forsberg
Publicerad
Annons

San Luis 85-årige Alejandro Robaina är en legend i tobaksvärlden – den ende levande kuban som fått ett cigarrmärke uppkallat efter sig. Och inte vilket märke som helst; Vegas Robaina ligger i lyxklassen bland habanos, de äkta, handgjorda Havanna-cigarrerna.
– Aldrig tidigare har det på Kuba skapats ett cigarrmärke som blivit en sån succé. Och Vegas Robaina har bara funnits i knappt tio år, säger han och tänder en ”Don Alejandro”, den största och längsta (19 cm drygt) av de fem som bär hans namn.
Puff, puff, puff – några snabba drag; den blåvita röken lättar från hans mun och sveper in hans bleka, rynkiga ansikte innan den löses upp i den stillastående luften på hans uteveranda.
Här brukar han sitta, i sin gungstol i skuggan, och ta emot besökare från när och fjärran. Hit vallfärdar cigarrälskare från hela världen – för att se platsen och mannen som frambringar de bästa täckblad som man kan få runt en cigarr, de som ger precis rätt smak och doft. Platsen är San Luis, i provinsen Pinar del Río på västra Kuba. Här, i ett område som kallas Vuelta Abajo, odlas världens bästa tobak.

Bergskedjan Guaniguanico skyddar från tunga regn, jorden är bördig och sandrik, solljuset, temperaturen och fuktigheten är perfekt.
Men vad är det som gör just er tobak, era blad så speciella?
– La tierra (jorden) – den kärlek som jag har till jorden här, den älskar jag som mina barn. Och tre generationers erfarenhet, säger Robaina och pekar på cigarrens maggördel: ett gyllene R och ett årtal: 1845.
Det var då hans farfar, som kom från Kanarieöarna, köpte en bit mark här och började odla tobak. Drygt hundra år senare, 1950, tog Robaina över samma röda jord som hans farfar och far hade brukat före honom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons