ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Turk på burk och svensk rasism

Moderaternas Thomas Böhlmark twittrade om en ”klappturk”, Filip & Fredrik korade ”Årets turk” och Martin Luther mässade om ”hundturken”. I mer än 500 år har Turken fått utgöra en projektionsyta för vår rasism, skriver författaren Marcus Priftis.

Marcus Priftis
Uppdaterad
Publicerad

Något av det värsta med rasismen är hur den normaliseras. Hur hela den politiska debatten glider in i ett främlingsfientligt sätt att resonera. Hur hela integrationsdebatten kan komma att föras på rasistiska premisser, och hur människor som i grunden är antirasister hotar att svälja – och torgföra – idéer som i grunden är rasistiska. Och inte minst, hur tankar som nyligen betraktats som extrema kan flytta in i huvudet på etablerade politiker i mittfåran.

Vi har redan sett Ilmar Reepalus ”temporära medborgarskap” och Fredrik Reinfeldts ”arbetslösheten är låg för etniska svenskar mitt i livet”. I lördags fick de sällskap av moderaten Thomas Böhlmark, ansvarig för partiets kommunikation i sociala medier, som i ett inlägg på Twitter kallade S-politikern Nalin Pekgul för ”klappturk”.

Laddar…