Folket röstar om minaretförbud

En folkomröstning om att förbjuda minareter får hållas i Schweiz trots förslagets politiska och juridiska svagheter. Det beslutade parlamentets överhus nyligen. Förslaget, som anses bryta mot mänskliga rättigheter och internationell lag, ses som tecken på ökad främlingsfientlighet och islamofobi i landet.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förslaget om att införa förbud av minaretbyggen torde vara världsunikt. Bakom idén står Schweiz största parti, det populistiska högerpartiet SVP, samt ett litet ultrakonservativt kristet parti. De har samlat in 100 000 namnunderskrifter för att hålla en beslutande folkomröstning om den laddade frågan. Parlamentets underhus har godkänt folkomröstningen, trots kritik att minaretförbud strider mot internationell lag. Nyligen gav även överhuset klartecken.

Argumenten mot minareterna är tydligt främlingsfientliga, och spelar på människors rädsla. SVP förklarar att ”minaretbyggen är ett hotfullt uttryck för islamiseringen som pågår av Schweiz och västvärlden”. Minareterna är inte religiösa symboler utan instrument för politisk dominans och en intolerant kultur, menar partiet. ”Det är tid att sätta tydliga gränser, annars följs minareterna snart av böneutropare och slutligen av sharialag i Schweiz”, heter det i ett uttalande. I Schweiz finns idag bara två minareter på moskéerna i Genève och Zürich.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons