ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tramsigt med onödigt tunga glasflaskor

PRESTIGE Vin i tunga flaskor anses tjusigt men orsakar onödig miljöpåverkan. Mikael Mölstad har vägt och uppmanar till bojkott men kommer inte låta bli den vanliga glasflaskan.

Mikael Mölstad
Publicerad
Stora vinflaskor leder till att varje låda vin väger nio kilo mer – och en normalcontainer blir närmare 10 000 kilo tyngre. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Har vikten betydelse? Tycker vi att ett vin blir finare och godare i en tungviktarflaska? Ja, det verkar så eftersom många vinproducenter fyller sina prestigeviner i rejäla glasdoningar där totalvikten kan bli över två kilo. Och dessa viner säljer åtminstone bättre än de superlätta pet-flaskorna för vin som finns.

Jag har i princip inget emot att en förpackning är tung. Om det inte vore för detta med klimatet. Många gånger transporteras dessa flaskor över halva jordklotet. Varje kilo man kan spara i vikt betyder mindre koldioxidutsläpp. Onödig tyngd är helt enkelt dåligt för miljön.

Därför anser jag att vi ska bojkotta dessa muskelflaskor. Oavsett hur gott vinet är. Jag är övertygad om att det får producenterna att tänka om.

När jag funderade på detta så insåg jag att det krävs fältstudier. Vad väger egentligen en vanlig vinflaska? Jag plockade upp ett gäng fyllda vinflaskor från källaren, både nya och gamla, och började väga. Min slutsats är att äldre flaskor väger totalt runt 1,3 kilo medan nya ofta kommer ner under 1,2 kilo. Tar man bort innehållet handlar det alltså om glasvikter på mellan 400 och 600 gram. Jag räknar med att vinet väger som vatten ungefär det vill säga 750 gram för en flaska. (För säkerhets skull kontrollvägde jag vinet också.)

Jag kom fram till följande: varje låda väger nio kilo mer – en normalcontainer blir närmare 10 000 kilo tyngre.

En tungviktsflaska utan innehåll kan alltså väga 1,3 kilo. Jag roade mig med att räkna lite på vad extravikten för dessa buteljer innebär. Jag kom fram till följande: varje låda vin väger 9 kilo mer – en normalcontainer blir alltså med dessa tunga flaskor närmare 10000 kilo tyngre.

Nu tänker säkert många av er: varför prata om flaskor när det finns boxviner? De måste ju vara bättre för miljön. En box är ju mycket vin och lite förpackning. Och jag håller med, miljömässigt är en box mycket bra. Men vinmässigt är den faktiskt undermålig. Vin i box har ofta sämre smak än motsvarande vin i flaska. Vin i box kan heller aldrig lagras. Den enda förpackningen som duger för långlagring av vin är glasflaskan.

Det är alltså svårt att komma undan flasktransporter om du är intresserad av bra vin. Men det finns lösningar. Alltfler miljömedvetna importörer transporterar vinerna i bulk och fyller dem på flaska närmare konsumenten. Ja, det finns till och med en importör som byggt en hel vinfabrik på Österlen för ändamålet.

Bulktransporter av vin är som att skicka iväg en gigantisk bag-in-box. Påsen kan då rymma 25000 liter och själva lådan är en plåtcontainer. Dessa typer av flexitankar blir allt vanligare. Producenter av kvalitetsvin är dock inte alltid roade. Det finns ju alla möjligheter för importören att manipulera vinet innan det tappas på flaskan. Och faktum är att det var just av det skälet som vinhusen började skaffa egna buteljeringsanläggningar. De ville själva ha hundraprocentig koll på att rätt vin hamnade i rätt flaska med rätt etikett.

Men framtiden går ändå mot mer och mer härtappat av miljöskäl. Snart kanske det blir som på den gamla goda Vin & Sprittiden när monopolets egna vintankfartyg M/S Vinia, Vinlandia och Vindemia tömde sina kluckande laster i Årstadal i södra Stockholm.

Fast glasflaskor kommer vi ändå inte komma undan när det handlar om bättre vin som vi vill kunna spara mer än några månader. Men låt oss tillsammans hålla oss ifrån de där monstertunga flaskorna.

Även om det som är tungviktigt anses finare än det lättviktiga.

LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska? Experten svarar