Hundratals kurder hungerstrejkar i Turkiets fängelser

Hungerstrejken bland kurdiska fångar i turkiska fängelser kan snart kräva de första dödsoffren. De fångar som inledde protesten gick i går in på den 49:e dagen av politisk matvägran. Utrymmet att lösa kurdfrågan med politiska medel krymper när unga kurder radikaliseras, inte bara i sydöst utan även i Turkiets storstäder.

Publicerad
Kurdiska protester för de hungerstrejkande i fängelse i Istanbul.

Kurdiska protester för de hungerstrejkande i fängelse i Istanbul.

Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Annons

I dag möttes tusentals kurdiska demonstranter av tårgas och vattenkanoner, när de i sympati för över 700 hungerstrejkande kurdiska fångar vill gå mot centralfängelset i Diyarbakir. Hungerstrejken inleddes i september i fyra fängelser i Turkiet och har sedan dess växt i omfattning. I dagsläget deltar minst 700 fångar i 50 olika fängelser i denna politiska matvägran.

De hungerstrejkande sätter sina egna liv på spel av två skäl: Dels för att få använda sitt eget språk i domstol och dels för att den livstidsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalan ska få träffa sina advokater. Sedan de hemliga förhandlingarna i Oslo mellan den turkiska staten och det terroriststämplade PKK bröt samman förra sommaren har dessa besök varit inställda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons