Stoppa och knyt an

UPPRÖRANDE. Ett öppet, nyfiket och ärligt samtal är grunden i mentalisering eller MBT, en ny form av terapi som nu bedrivs i Sverige. Den är särskilt ­utvecklad för människor med diagnosen ­borderline. –De om några har nytta av att tänka och reflektera kring sina egna och andra ­människors inre mentala tillstånd, menar psykoterapeuten Per Wallroth.

Anders Haag
Publicerad
Annons

Det skiftar, humöret alltså. Så gör det hos alla människor, men känslostämningen hos dem som fått diagnosen borderline personlighetsstörning kan ändras från ­minut till minut. Ena stunden glad, och allt är som det ska, i nästa stund överväldigad av depression eller ångest. Att plötsligt brista i gråt för ingenting hör till bilden, liksom att bära på mycket ilska.

Med sådana häftiga svängningar är det svårt att mentalisera, att reflektera över sina tankar, känslor och intentioner. Livet är tungt att leva. I det inre råder kaos, världen ses i svartvitt, och ­impulserna är starka. Att ta till ett självskadande beteende, missbruk eller göra självmordsförsök är lättare än att mentalisera. Det betyder inte att borderlinepatienter ska sluta försöka, tvärtom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons