Recension

Vi är bäst!En enkel och genial återkomst

PUNK Efter att ha svävat allt längre bort från sin debut ”Fucking Åmål” är Lukas Moodysson i viss mån tillbaka där han började; hos tonårstjejer som försöker navigera sig fram till en identitet. ”Vi är bäst!” är en återkomst till det direkta och till glädjen.

Karoline Eriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Vi är bäst!” är baserad på Coco Moodyssons serieroman ”Aldrig godnatt”, om hennes högstadietid på Södermalm tillsammans med två kompisar och en utlevande, frånskild mamma i början av 80-talet.

Här har Coco bytt namn till Bobo. Hon och kompisen Klara går i sjuan, har hemklippta punkfrisyrer, ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan och – till skillnad från till exempel Elin i ”Fucking Åmål” – tillgång till ett kulturellt kapital som gör att de kan formulera sig, ta plats och våga boka tid i fritidsgårdens replokal. För att de kan, snarare än för att de vill spela. Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne är strålande som Bobo, Klara och Hedvig, den sistnämnda en rollfigur som är skriven speciellt för filmen, och som behövs för att förstärka bilden av att Bobo och Klara, till skillnad från den utstötta, blyga Hedvig, har valt sitt utanförskap själva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons