”Urlakade jordar ett hot mot folkhälsan”

Mängden järn minskar i spannmål – och frukt och grönsaker lider brist på näring och smak. Det har SvD berättat i en serie artiklar om mat med dålig kvalitet. I dag riktar den brittiske författaren Graham Harvey skarp kritik mot användningen av kemikalier inom jordbruket.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Urvattnade grönsaker och annan näringsfattig mat är ett hot mot folkhälsan. Det anser den prisbelönte brittiske författaren Graham Harvey, vars senaste bok väckt debatt i Storbritannien kring utarmningen av jorden.
En tesked frisk matjord innehåller fem biljoner mikroorganismer från 10 000 olika arter. Biologer har känt till deras existens i över hundra år, men först på senare tid har de börjat förstå hur samspelet mellan växter och jord skapar näringsrika grönsaker.
–Dagens kemikalieinriktade jordbruk där man bara tillsätter tre av alla de ämnen som urlakas – kväve, fosfor och kalium – slår ut detta myllrande liv, säger Graham Harvey till SvD.
Detta så kallade NPK-jordbruket är enligt honom ”den sista kvarvarande resten av den tyska reduktionistiska civilingenjörskonsten som växte fram med 1800-talets industrialisering”.
–Det är mycket märkligt att detta kunnat fortgå så länge och att ingen drar paralleller mellan dagens hälsoproblem och vad vi gör med jorden, fortsätter Graham Harvey.

Nyligen skrev han en teaterpjäs om den tyske kemisten Fritz Haber som uppfann NPK-gödslet och därmed förvandlade världen. Samma person uppfann också stridsgasen.
–Han var rysk jude och råkade senare illa ut, trots sina ansträngningar för Tyskland. Han var på många sätt en tragisk figur men jag ville undersöka hans liv och motiv, hans inflytande på mänskligheten är enormt.
Graham Harveys tidigare bok ”The killing of the countryside” vann British Petroleums stora miljöpris. Sin nya bok ”We want real food”, som fått stor uppmärksamhet i brittiska medier, ägnar den före detta agronomen och vetenskapsjournalisten helt åt jorden.
–Jag vet inte hur det är i Sverige, men här i England bombarderas vi med hälsobudskap om att inte äta mättat fett, inte äta salt, och så vidare. Men jag menar att det är irrelevant. Det viktiga är hur maten produceras. Animaliskt fett kan vara nyttigt om det kommer från djur som är uppfödda på näringsrika gräsängar med balanserat mineralinnehåll. Även mjölken var nyttigare förr, säger Graham Harvey.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons