ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

C: "Regeringen lägger sig platt för EU"

Centerpartiet rasar mot regeringens lagförslag, som slopar subventioner av många biodrivmedelssatsningar. "Regeringen vågar inte ta fajten mot EU", säger Centerns miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe till SvD Näringsliv.

Peter Alestig
Publicerad

I dag går remisstiden ut för en promemoria med det kryptiska namnet "Anläggningsbesked för biodrivmedel". Under den anonyma rubriken döljer sig beskedet att nya biodrivmedelssatsningar i Sverige kan bli utan subventioner framöver. Sveriges lagstiftning måste anpassas till "kommissionens meddelande om riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi för 2014–2020", skriver regeringen i promemorian.

Och anpassningen till EU-reglerna ska ske snabbt. Redan från den 1 januari 2016 kommer nya satsningar på biodrivmedel från spannmål inte längre få subventioneras ekonomiskt. Inte heller befintliga satsningar, som startats efter 2013, får subventioneras. Skälet är helt enkelt att Sverige vill kunna fortsätta subventionera andra biodrivmedel, vilket de i promemorian skriver att de inte bedömer att EU kommer att godkänna om man inte anpassar sig till regelverket.

Laddar…