Ilskan växer mot rättegången i Rödeby

Förbrytarens rättigheter går före offrets menar filosofiprofessorn Per Bauhn som vill att den svenska nödvärnsrätten utvidgas så att den enskilde får rätt att försvara sin egendom och familj i större utsträckning. Han får stöd av majoriteten av SvD:s läsare som tycker att den 50-årige mannen från Rödeby som står åtalad för mord och mordförsök handlat i självförsvar. Men straffrättsexperten håller inte med.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Den pågående rättegången mot den 50-årige mannen i Rödeby har lett till en omfattande debatt om uppsåt och nödvärn och fler än 340 läsare har hittills kommenterat professor Per Bauhns debattartikel i dagens SvD. Enligt Bauhn är åtalet för mord och mordförsök ett svek av samhället som inte lyckats skydda mannen och hans familj från det mopedgäng som trakasserat dem sedan december 2006. Ett tydligt exempel på att den svenska nödvärnsrätten bör utvidgas enligt Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Högskolan i Kalmar.

– Det här handlar om en självförvållad situation. Våldet har utlösts när personerna uppsöker mannen i hans eget hem dit de kommit för att skada honom och hans familj. I andra länder kan man förverka sina rättigheter genom att missbruka dem och det tycker jag man borde diskutera även i Sverige, säger han till SvD.se.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons