Svår balansgång för Clinton

Hillary Clinton hade i sin nya roll som utrikesminister många uppdrag under sitt första besök i ett muslimskt land, Indonesien: Att ändra bilden av USA, att värva moderata muslimer i kampen mot terrorismen och att framhålla att det inte ligger några motsättningar mellan ”islam, demokrati och modernitet”.

Publicerad
Annons

Den nya Obamaregeringen har flera utrikespolitiskt framträdande profiler och en del spekulationer har redan hörts om huruvida utrikesministerns roll redan blivit kringskuren. Men, å andra sidan kan sägas att problemen räcker till för att sysselsätta fler än en och att Hillary Clinton prioriterar det kanske allra viktigaste långsiktiga geopolitiska förhållandet – det mellan USA och Kina.

Peking blir sista anhalten på hennes veckolånga rundtur i Asien. Hon inledde i Japan, en artighetsgest mot en trogen allierad. Då lämnades beskedet att trupper ska flyttas från Okinawa till amerikanska Guam och en inbjudan till premiärminister Taro Aso att bli den förste utländske ledaren som gästar president Barack Obama i Vita huset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons