Recension

I spyBabblande Murphy räddar dussinprodukt

Publicerad
Annons

I begynnelsen spelade Bill Cosby spion i en här i landet tämligen okänd teveserie vid namn ”I spy”. Det var den första serien med en afrikanskamerikansk skådespelare i huvudrollen. Täckmanteln bestod i att den vite, erfarne agenten, Robinson, var tennisproffs, och Scott (Cosby), nybörjaren, hans tränare.
När spionduon 2003 gör entré på vita duken har den svarte mannen blivit vit. Eller tvärtom. Robinson, som nu är boxare, spelas av Eddie Murphy och Scott av Owen Wilson. Den vite mannen är dock alltjämt den mest rutinerade av de två.

Scott är en halvt misslyckad spion som lider av att befinna sig i skuggan av den omåttligt framgångsrike kollegan Carlos, spelad av en hästsvansbeprydd, brunkrämsinsmord Gary Cole. När en vithårig europeisk superskurk kommer över ett osynligt stridsflygplan som han ämnar sälja till högstbjudande onde man, får Scott sin chans att rädda världen och vinna spionkollegan Rachels hjärta. Till sin hjälp har han boxaren Robinson, och de två omaka herrarna inser snart att de kan lära varandra ett och annat och att de kanske inte är så omaka trots allt.
Det är den komiska trivialiseringen av det exotiska spionyrket som är filmens plan. Scott går till arbetet som vilken anställd som helst. Han drömmer om att få åka på ett spaningsuppdrag med Rachel och misströstar då Carlos får de modernaste manickerna medan han får hålla till godo med uråldriga attiraljer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons