ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Per Lindvall:

Bibliska prognosen: Vindkraften på väg mot kollaps

Per Lindvall

En av de första ekonomiska prognosmakarna siade om att efter sju feta år skulle följa sju magra. Denna tidiga konjunkturcykelanalys har fortfarande stor bärkraft, och är också en stånde bibliska utsaga med stort prognosvärde för den svenska elmarknaden.

Per Lindvall
Publicerad

Mycket talar för att de svenska elpriserna kommer att vara mycket låga, under minst sju år framåt. Mest utsatta av denna ekonomiska 0:7-diet är nyinstallerad kapacitet med höga kapitalkostnader. Många vindkraftoperatörer kommer att få det mycket tungt. Men även den haltande jätten Vattenfall kommer att få det jobbigt, då kassaflödet från den hittills extremt lönsamma svenska verksamheten kommer att pressas och göra att räntekostnaderna och den obefintliga lönsamheten i det fatala Nuonförvärvet till en allt tyngre börda.

Varför är det osannolikt att de sju goda åren forsätter? Och varför är vindkraftsbolagens vackra regressionsanalyser med tydligt stigande elpriser bara fromma drömmar? De svenska och europeiska elpriserna började ta fart under 2005. En av de viktigaste drivkrafterna till detta var att EU då införde utsläppsrättssystemet för koldioxid. (”Superkonjunkturen” bidrog också.) Från att inledningsvis ha handlats runt 7 euro per ton koldioxid så steg utsläppsrättspriset till som högst 34 euro per ton under hösten 2006.

Laddar…