I Mandelas fotspår

Nelson Mandelas livsresa från den lilla hembyn i Transkeiprovinsen till att bli det fria demokratiska Sydafrikas första president, saknar motstycke. Klicka dig fram genom bilderna för att färdas i hans fotspår; det är det bästa sättet att lära sig om såväl ledaren som landets historia. Text: Mats Ögren Wanger

Publicerad
Annons

Här greps Mandela. Ett par kilometer utanför staden Howick i provinsen KwaZulu-Natal stoppades Nelson Mandelas bil av polisen.
Platsen pryds i dag av ett gigantiskt monument: 50 stålpelare sträcker sig mot den klarblå himlen.
Ju närmare man kommer, desto tydligare träder motivet fram: Den omisskännliga profilen av Mandela med blicken riktad mot frihet och framtid. Klicka vidare bland bilderna för att färdas i Mandelas fotspår.

Elva kilometer utanför Kapstaden ligger ön Robben Island där Sydafrikas nationalhjälte satt inspärrad i 18 år. Ön är både världsarv och naturreservat, med sälar och pingviner – en märklig blandning av vacker natur och grym historia. En resa till Robben Island är ett sätt att förstå det pris Nelson Mandela och andra människor betalade för Sydafrikas frigörelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons