Analys

Andreas Cervenka:Sex orosmoment kring krispaketet

Andreas Cervenka

Att döma av gårdagens börsfest kan vi snart lägga hela eurokriseländet bakom oss. Eller? En kritisk genomläsning av EU-ledarnas stora räddningspaket väcker nästan lika många frågor som det ger svar.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Nattmangling, megakrislösning – börsjubel. Det har blivit ett välbekant mönster i Europa. Enda skillnaden är att räddningspaketen bara blir större för varje gång. Men den dåliga eftersmaken från tidigare krisuppgörelser är svår att skölja bort. Hållbarheten på de ståtliga deklarationer som kablats ut från Bryssel har visat sig vara begränsad. Här är sex orosmoment kring nya krispaketet:

1. Grekland En halvering av Greklands skuld låter ju flott. I själva verket handlar det om en nedskrivning med mindre än 30 procent av den totala skulden eftersom de fordringar som ECB, IMF och EU har på landet lämnas orörda. Nästan hela smällen tas av grekiska pensionsfonder och banker i Grekland och Europa. Fortfarande ska de senare säga ja till detta så kallade frivilliga erbjudande, något som är långt ifrån självklart. Om det ändå lyckas krymper Greklands skuld till 120 procent av BNP. Det är en så tung skuldbörda att det förr eller senare riskerar att knäcka landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons