Recension

Stridens skönhet och sorg. Första världs­kriget i 212 korta kapitelEnglunds historier tar oss till fronten

KRIGETS VARDAG Det är lika skrämmande som ­underhållande när Peter Englund låter oss följa mänskliga öden under första världskriget. Utdrag ur brev, dagböcker och självbiografier låter oss stå axel vid axel med det meningslösa krigets Envar. Boken är ett mästerverk, skriver Mats Gellerfelt.

Mats Gellerfelt
Publicerad
Annons

Enligt en av många varianter av hur ett av 1900-talets mest berömda bevingade ord myntades, gick det till så här: Den 3 augusti 1914, dagen innan Storbritannien förklarade Tyskland krig, blickade utrikesministern Lord Grey ut genom fönstret i sitt ämbetsrum. Då slocknade plötsligt en gatlykta och han sade till sin sekreterare: ”Nu släcks lamporna över hela Europa. Vi kommer inte att få se dem tändas igen i vår livstid.” Det var bokstavligt i någon mån, men framför allt symboliskt. När mörkret föll över vår arma planet under nästa världskrig, sjöng Dame Vera Lynn, soldaternas älskling, med litet mer optimism: ”När ljusen tänds igen, över hela vår värld.”

Första världskriget håller på något sätt att falla i glömska. Det ­andra är ju en jättelik bok- och dokumentärfilmsmaskin, medan det skrivs betydligt mindre – om än inte litet – om åren 1914-1918. Kanske är det så, med facit i hand, att första världskriget saknade all form av gloire i denna meningslöshetens meningslöshet i ett krig som ingen längre minns varför det utkämpades. Då skall man ändå komma ihåg, att under sent 60-tal försiggick en veritabel historikerstrid om detta krig, om vems fel det var, om varför det bröt ut och vilka bevekelsegrunder man hade. Var det en nationalism som spårat ur, där till exempel de tyska socialdemokraterna plötsligt blev kejsarens och det militära etablissemangets trognaste drabanter? Eller hade Lenin och de marxistiska historikerna rätt, när de hävdade att det bortom all retorik om Nationen och Fäderneslandet rörde sig om ett ”imperialistiskt omfördelningskrig”, en kamp om marknader, ­råvarutillgångar, territorier och kolonier? Den striden är sanner­ligen ännu inte avgjord.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons