ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Drönarattacker väcker hat

Den amerikanske korpralen Eric Torbert blev årets 700:e dödsoffer bland de utländska soldaterna i Afghanistan när han i måndags dödades i Helmandprovinsen. I takt med att dödssiffrorna stiger ökar de amerikanska drönarattackerna i västra Pakistan, men det är en strategi som väcker hat i Pakistan.

Jan Blomgren
Uppdaterad
Publicerad

al-Qaida och flera närstående terrornätverk har skyddade baser i västra Pakistan, framför allt i otillgängliga södra och norra Waziristan. Där har de träningsläger och därifrån utgår de militanta islamisterna för attacker mot mål på andra sidan gränsen inne i Afghanistan. Eftersom den pakistanska armén varken vill eller anser sig ha kapacitet för att med egna styrkor försöka komma åt dessa terrorister har den amerikanska säkerhetstjänsten CIA i allt högre grad börjat använda sig av bombningar med obemannade flygplan, så kallade drönare.

CIA fick i augusti 2008 ökade befogenheter att använda sig av drönare och behövde inte längre ha samma starka bevis för att det verkligen fanns kända terrorister i utpekade mål. Det räckte med misstankar att det fanns människor med troliga kopplingar till al-Qaida för att hus eller bilar skulle bombas.

Laddar…