Känslofylld saga fick regipriset

KLIMATFILM Filmaren Benh Zeitlin tog hem regipriset på Stockholms filmfestival för ”Beasts of the Southern wild”. Barack Obama är en av många som har hyllat filmen, en undergångssaga om de människor som står vid frontlinjen när klimatkrisen förvandlas till klimatkrig.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Det är så coolt att en film som spelats in i södra Louisiana kan ha resonans i ett land med motsatt klimat. Jag har alltid trott att människor över hela världen skulle kunna älska filmen, jag trodde bara inte att de skulle få en chans att se den. Förhoppningsvis kan det här priset göra så att filmen ses av fler människor här, säger Benh Zeitlin.

”Beasts of the Southern wild” handlar om den sexåriga flickan Hushpuppy, som bor med sin brutala pappa i Badkaret, ett litet samhälle i Louisianadeltat som är avskuret från resten av världen med höga vallar. Vallarna har byggts för att skydda civilisationen från orkaner, men människorna som bor i Badkaret älskar sitt hem. Genom Hushpuppys ögon skildras det som en magisk plats, ett slags paradis.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons