Press på Kina ska öka pressfriheten

Under lördagen FN:s press­frihetsdag, skärper World Association of Newspaper sin kampanj mot Kina. Samtidigt publiceras också den senaste dystra statistiken över dödade och fängslade journalister i världen. Och den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 2416 dagar utan rättegång.

Ola Wong, Jenny Leonardz
Publicerad
Annons

Inför OS utlovade kinesiska myndigheter ökad pressfrihet. Men situationen i Kina har inte förbättrats. I ett skarpt uttalande påpekar den internationella utgivarorganisationen World association of newspapers (Wan) att censur och förtryck fortsätter att förhindra fria medier och Wan tar pressfrihetsdagen som avstamp för en internationell kampanj för pressfrihet i Kina – som de kallar för den verkliga OS-­utmaningen.

Timothy Balding, ordförande i Wan, skriver att dessutom både kinesiskspråkiga tidningar utomlands och utländska medier regelmässigt nu stoppas i sitt arbete.

Likaså har villkoren
för utländska journalister på plats i Kina inför OS försämrats. Dödshot mot utländska journalister och hatkampanjen mot västerländska medier i Kina riskerar att skapa en fientlig arbetssituation för utländska journalister. Den varningen utfärdar utrikeskorrespondenternas klubb, FCCC, i Peking i ett offentligt uttalande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons