Tillbaka på Tahrirtorget

För ett år sedan strålade egyptier samman på Tahrirtorget i vad som kom att bli den första dagen på den egyptiska revolutionen, en händelse som blev en vändpunkt för hela Mellanöstern. I dag var människomassorna tillbaka på torget och på många andra platser runt om i Egypten - dels för att fira och dels för att protestera.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

De som valde att fira i första hand ser glaset som halvfullt. De ser hur mycket som förändrats, att människors rädsla har släppt, att ett val kunnat hållas som inte var uppgjort på förhand, att militärledningen lovat benåda 2 000 av de fängslade samt att undantagslagarna ska hävas (med undantag för ligister, som det heter) samt att parlamentet ska få lagstiftande makt. Och senast i juni ska presidentval hållas. Då har också militärledningen lovat att överlämna den verkställande makten, men fram tills dess är det militärledningen som styr bakom det kabinett som de utsett med en gammal Mubarakman som premiärminister, Kamal Ganzouri.

Främst bland de grupper som väljer att se glaset som halvfullt är Muslimska brödraskapet, som just har sett sin egen man, Mohamed Katatni, väljas in som parlamentets talman. Det som i stället ser glaset som halvtomt, eller kanske bara fyllt med bottenskyla, är de som kräver verklig demokrati, inga halvmesyrer. Där finns 6 april-rörelsen, en av initiativtagarna till revolutionen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons