Hushållen tar smällen vid el-pristoppar

De svenska hushållen betalade drygt 40 miljarder kronor till elbolagen förra året. En ökning med 24 procent jämfört med året innan. Ett av skälen är att konsumenterna nu regelmässigt tar smällen vid pristoppar.

– Elhandlarna har flyttat över risken för sina inköp av el till konsumenten, säger Thomas Björkström, kundsamordnare på Energimarknadsinspektionen.

Publicerad
Annons

Förra året var det år då de svenska konsumenterna betalade de högsta elpriserna sedan avregleringen år 1996. Jämfört med 2009 betalade hushållen 24,5 procent mer. I kronor räknat innebär det en ökning på 8 miljarder. Förklaringen till variationen mellan åren beror enligt Energimarknadsinspektionen på flera saker som exempelvis väder och konjunktur. Men en annan förklaring är att elhandelsbolagen, mer eller mindre i tysthet, har börjat med en ny beräkningsmodell för att räkna ut det rörliga konsumentpriset.

– Vi får väldigt mycket frågor om den nya modellen från konsumenterna. De upplever att de saknar information om hur den påverkar elkostnaden. Elbolagen borde vara mer noggranna med att redovisa det, säger Thomas Björkström på Energimarknadsinspektionen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons