ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tjeckiska villkor för ny Gripenaffär

Om Saab och den brittiska koncernen BAE Systems 2015 vill delta i nästa tjeckiska upphandling av stridsflygplan så måste bolagen lägga alla papper på bordet och berätta hur den förra affären egentligen gick till. Det säger Tjeckiens premiärminister Petr Necas och kräver enligt nyhetsbyrån CTK en fullständig redogörelse för omständigheterna med påstådda mutor till politiker, då landet 2004 valde att leasa 14 svensktillverkade Gripen i stället för att köpa dem.

TT
Publicerad
Annons

Petr Necas, ledare för det stora borgerliga partiet ODS och chef för en koalitionsregering, ställde sina villkor i en intervju med tjeckisk tv i söndags. Enligt nyhetsbyrån CTK vill den tjeckiske regeringschefen inte på förhand utesluta ett fortsatt samarbete med Saab, när det nuvarande leasingkontraktet löper ut 2015.

– Jag kan inte tänka mig att automatiskt utesluta att det tjeckiska flygvapnet ska använda Gripen. Men jag förväntar mig hundraprocentigt samarbete från berörda organ i Sverige och Storbritannien, sade Necas, som dock inte ser några affärsmöjligheter för svenskar och britter om oklarheter skulle bestå.

Laddar…