ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Muller säkrar Kina

Muller försöker säkra Saabs kinafinansiering på över 2 miljarder kronor, enligt TV4 Ekonominyheterna. Muller, Antonov och en kinesisk delegation möttes på ett advokatkontor i Stockholm i går kväll.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Saab Automobiles tillförordnade vd och ordförande Victor Muller är i Stockholm för att säkra Saabs långsiktiga kinafinansiering.
Han träffar representanter för NDRC, det superdepartement i Peking som måste godkänna hela affären när biltillverkaren Youngman och bilhandelskedjan Pang Da ska köpa 54 procent av Saab. De ska då lägga in motsvarande 2,2 miljarder kronor.

Det har varit osäkert om kinaaffären går igenom – Saabs ekonomiska ställning kan vara för dålig och Kina vill samla sin bilindustri till några större enheter. Normalt tar det flera månader för NDRC att godkänna en affär av den här storleken. Men det har inte Saab tid med. Framförallt vill Muller ha ett förskott av de kinesiska bilbolagen på runt 300 miljoner kronor, vilket även detta måste godkännas av Kinas myndigheter. Dessa pengar ska läggas till de andra kortsiktiga penningtillskott som Saab fått in den senaste tiden för att kunna starta fabriken igen.

Laddar…