ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ett mini-Dubai på stäppen

Ett modernt skyltfönster på stäppen. Det är väl ungefär så man kan beskriva den nya huvudstaden Astana som vi har besökt under tisdagen.  Det var 1997 som presidenten Nursultan Nazarbayev beslutade sig för att flytta huvudstaden från landets största stad Almaty till Astana. Staden byggdes upp i stort sett från grunden och det är en rätt spektakulär syn vi möter när vi kör in i bil mot staden.
Ett modernt skyltfönster på stäppen. Det är väl ungefär så man kan beskriva den nya huvudstaden Astana som vi har besökt under tisdagen. Det var 1997 som presidenten Nursultan Nazarbayev beslutade sig för att flytta huvudstaden från landets största stad Almaty till Astana. Staden byggdes upp i stort sett från grunden och det är en rätt spektakulär syn vi möter när vi kör in i bil mot staden. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Katarina Hugo
Publicerad
Annons

Ett modernt skyltfönster på stäppen. Det är väl ungefär så man kan beskriva Kazakstans nya huvudstad Astana. Det var 1997 som landets president och den tidigare stålarbetaren Nursultan Nazarbayev beslutade sig för att flytta huvudstaden från landets största stad Almaty till Astana. Han hade då suttit vid makten sedan 1991 då landet blev självständigt.

Eftersom Almaty låg för nära bergen och risken för jordskalv var överhängande fanns goda skäl till flytten tyckte presidienten som samtidigt menade att bergen begränsade stadens möjligheter att växa. Med hjälp av oljepengar från bland annat emiratet Qatar kunde Nursultan Nazarbayev påbörja bygget sin drömstad på stäppen. En stadsplanering som han själv varit djupt involverad i.

Laddar…