Hennes klänning är gjord av mjölk

Den röda klänningen ser ut som vilken partydress som helst. Tyget skimrar och påminner om silke, modellen rör sig ledigt och säger att hennes hud känns underbar.

Men det är ingen vanlig klänning. Den är gjord av mjölk.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons
Designern Anke Domaske (t h) och skrädderskan Tatjana Berthold arbetar med tyget som kallas Q-milch. Foto: AP
Foto: AP

Det är den tyska designern Anke Domaske, som även studerat microbiologi, som kom på idén att göra kläder av mjölkfibrer – och lyckades.

– Vi har utvecklat en helt naturlig fiber som består av en mycket hög koncentration av kasein, med några andra nationella ingredienser - och det bara på två år, säger Anke Domaske till nyhetsbyrån Reuters.

Mjölkfibern framställs, enligt
nyhetstidningen The Sydney Morning Herald, genom att torrmjölk och andra naturliga ingredienser hettas upp i något som påminner om en köttkvarn. Fibrerna som de får fram håller för att båda spinna och väva samman till tyg. Till en klänning uppges det gå åt ungefär sex liter mjölk.

– Det känns som silke och det luktar inte – du kan tvätta det precis som allt annat, menar Anke Domaske.

Men mjölktyget uppges vara bättre än vanligt tyg då mjölken och de andra naturliga ingredienserna kan stärka kroppen. Idén till de naturliga mjölktygerna fick Anke Domaske när en familjemedlem genomgick en cancerbehandling och hade svårt att bära vanliga kläder på sin ömtåliga hy. Domaske menar att hon också lyckats göra tyger som både motverkar hudens åldrande och hjälper till att reglera kroppstemperaturen och blodcirkulationen.

– Det finns så många människor som verkligen lider bara genom att bära normala kläder. Jag ville hitta ett sätt att hjälpa dem, berättar designen och uppfinnaren för
New York Daily News.

Flera stora kedjor och klädföretag, bland annat Puma, uppges vara intresserade av tyget. Anke Domaske har också vunnit Tysklands Textile Research Association pris Innovation Award för uppfinningen av det nyttiga tyget.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons