ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

SpårEtt mästerverk av Sundström

ÖVERGREPP 2004 avslöjade ”Kalla fakta” hur två män utvisats till Egypten, där de utsattes för tortyr. Lena Sundströms bok om reportaget är ett journalistiskt mästerverk, skriver Sam Sundberg.

Sam Sundberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En
eftermiddag i december 2001 grips Ahmed Agiza och Mohammed Alzery i Sverige, ett land de sökt sig till för att undfly förföljelsen i hemlandet Egypten. De förs till Bromma flygplats där maskerade män skär sönder deras kläder, kör upp stolpiller för att de ska hålla sig lugna samt sätter på dem overaller, huvor och handfängsel. Sedan kedjas de fast i golvet på ett Gulfstreamplan. När deras juridiska ombud i Sverige blir klara över vad som hänt befinner sig Agiza och Alzery redan i fängelsehålor i Kairo där de torteras av Mubaraks säkerhetstjänst. Två år senare börjar en trio undersökande journalister på ”Kalla fakta” gräva i affären. De famlar sig fram genom de lögner, rökridåer och maskade handlingar som politiker och tjänstemän sprider omkring sig. De spårar misstänkta flygplans färd över världen och forskar i amerikanska företag som gör hemliga affärer med CIA. De jagar källor.

Lena Sundström skriver reportage om reportaget, och hon gör det med stil och skärpa i den litterära reportagestil som en gång i tiden kallades för
new journalism. Med andra ord beskriver hon dialoger, händelser och tankekedjor med en skönlitterär författares precision vilket gör tungviktsjournalistiken både lättläst och fängslande.

Laddar…